Bónusz Brigád siker-story

Idei sorozatomban az
Ernst & Young által díjazott tulajdonságokat elemzem
nem csak azoknak, akik „Év Üzletembere” díjra pályáznak,
hanem minden vállalkozónak, aki
abban az irányban szeretne megtenni valamennyi lépést.

 

Folytassuk a mások sikeréből való okulást!
Ha Ön nem akar az Év Üzletembere lenni, de jobb, sikeresebb üzletember/vállalkozó akar lenni, ha többet akar kihozni a cégéből; akkor Önnek szólnak ezek az írások.
Arra már rájöttem, hogy a mai magyar vállalkozók szívesebben tanulnak egymástól, mint egy “külsős okostól”, ezért arra kérem Önt, hogy a saját véleményét ossza meg ezen a fórumon a többiekkel. Előre is köszönöm.
Szeretném Önt rávenni egy közös elemzésre. Elemezzünk együtt egy friss hazai sikersztorit!
A történet egyrészt itt zajlik az orrunk előtt, vagyis azok között a körülmények között, amik között Önnek is érvényesülnie kell.
Másrészt a történet a “válság” alatt zajlik, ezért nem mondhatja, hogy “nekik könnyű, náluk nincs válság”.
A történetet a hvg-ből ismerem, tehát ugyanannyi információm van róla, mint Önnek. Biztos vagyok abban, hogy az én kedvemért nem olvasná el ezt a cikket a hvg-ben, de ha elolvassa, biztosan támad több fontos gondolata is a sikerrel kapcsolatban. Minket – engem és a többi olvasómat – mindegyik gondolata nagyon érdekel! Kérem, írja meg nekünk!
Felkészülés
„Ugrottak egyet a sötétbe“ Ez a címe a cikknek. Ön szerint igaz ez? Szerintem merő újságírói túlzás. Összegyűjtöttem a cikkből a bizonyítékokat arra, hogy mennyire megalapozott volt az „ugrásuk“, mennyire nem a „sötétbe“ ugrottak. Mellesleg ezek a bizonyítékok azt is igazolják, hogy az „ugrás“ évekig eltartott, tehát legjobb esetben is csak csúszás-mászásnak lehetne nevezni a nagyon hosszú és alapos felkészülést.

 1. A cikkből kiderül, hogy 10 éve tartó barátság előzte meg az indulást, és hogy „akkorra már nagyon érett, hogy valami konkrét dolgot találjunk ki közösen“.
 2. „Eredetileg egy teljesen másik online szolgáltatást terveztünk beindítani, és el is kezdtük annak a fejlesztését, amikor felfedeztük ezt.“
 3. „Egyrészt mind a ketten otthon vagyunk az internetes területen, ez ugye adott volt.“ („egyike voltam az Index.hu alapítóinak is 1999-ben.“ Ez ugye azt jelenti, hogy Kaprinay Zoltán mögött már 11 éves tapasztalat volt internet-biznisz területen, ráadásul már komoly bevétele is származott belőle. Ezért is tehette meg, hogy 5 éve már csak blogot írt.)
 4. „A másik pedig, hogy mindketten közösségi emberek vagyunk, …, használjuk a közösségi médiumokat.“
 5. Kaprinay Zoltán a mobiliparban, majd médiakiadónak is dolgozott, utóbb az A38 Hajó ügyvezetője volt. Vagyis igen jól sikerült vállalkozásoknak volt a bevezetési szakaszában befolyásos résztvevője.
 6. Heller Gábor mögött 20 sikeres amerikai év volt már.
 7. „Ezen kívül jó pár blogos véleményformáló embert kerestek meg még az indulás előtt, a tesztelési fázisban.“
Ambició
Heller Gábor soha nem elégedett meg az elért eredményeivel, és inkább keresett újabb kihívást. Ez hajtotta őt egyre feljebb és feljebb. „… úgy éreztem több van bennem.“
Csapat – megfelelő munkatárs
„A csapat az eredményességünk titka. A legtöbb energiát a kollégák kiválasztásába fektetjük, ez kulcsfontosságú. …Egy fejvadász céggel, féléves keresés után elhoztuk a Pesti Est kereskedelmi igazgatóját, aki immáron másfél éve velünk van.“
Csapat – ellentétek összecsiszolása, egymás megtermékenyítése
„szimbiózisban működünk“
„Kettőnk együttműködésének a kulcsa az, hogy ugyan alapvetően más irányból közelítünk meg kérdéseket (általában ellenkező irányból), de az értékrendünk ugyanaz. … Ez azért jó, mert sok más lehetőséget, szempontot, megoldást sikerül egymásnak megvilágítanunk, amit egyébként talán nem is vennénk észre.“
Csapat – „megszellőztetni“ az ötletet
A Bónusz Brigád nem a tulajdonosok ötlete volt. Ők „csak“ megcsinálták. Rajtuk kívül még 90-en indítottak ugyanilyen közösségi vásárlós vállalkozást. Ma is van konkurenciájuk. De ők a piacvezetők.
Minden vállalkozó bukásra van ítélve, akinek „van egy tutti ötlete“, és nem meri senkivel sem megosztani.
Hogy miért van bukásra ítélve?

 1. Ma már egyedül senki sem tud elérni eredményt semmilyen területen sem. A mai világ a nyitottságot díjazza, az alkotó/építő szellemet, a csapatmunkát, az összefogást.
 2. A félelem mindent elpusztít.

A mai világban sokszorta több tutti ötlet van – valósággal az utcán hevernek a jobbnál jobb ötletek -, mint amennyi megvalósul. Ennak az a magyarázata, hogy az ötletek megvalósításában az igazi nehézség maga a megvalósítás, nem az ötlet megszülése. „Január 6-án ültünk be a cégbe, és már a január hónap dupla akkora forgalmat hozott, mint az előtte lévő három hónap együttvéve.“

Stratégia
„minden héten elmegyünk pár órára az irodából: reggelizni, ebédelni, bárhová. Ekkor csak stratégiáról, elvekről beszélgetünk, és nem a mindennapi feladatokról.“
Alapelvek és értékrend
„Még a cég alapítása előtt megállapodtunk egymással abban az elvben, hogy …“
„Kettőnk együttműködésének a kulcsa az, hogy ugyan alapvetően más irányból közelítünk meg kérdéseket (általában ellenkező irányból), de az értékrendünk ugyanaz.“
Pénz kellene
Ha Ön is azt gondolja, hogy szárnyalni tudna a vállalkozása, ha valaki adna pénzt, akkor – ismét – elmondom, hogy a helyzet fordított. A vállalkozás arról szól, hogy a vevőitől/megrendelőitől/ügyfeleitől szerez pénzt. Éspedig úgy, hogy nyújt nekik valamit, amiért boldogan fizetnek annyit, amennyit Ön gondolt.
A Bónusz Brigád IS így van ezzel. Nincs hitelük.
A pénzzel kapcsolatban felhívom a figyelmét egy mondatra, amihez sok hasonlóval találkoztam már sikeres vállalkozó szájából: „Nem eladásra alapítottuk a céget, hanem azért, mert szeretnénk jó dolgokat létrehozni.“
Talán ez az egyik legnehezebben megérthető paradoxona a jól működő vállalkozásnak: Pénzben méri a sikert, de nem a pénzszerzés a célja. Ez hasonlít arra, ahogy az iskolában sem az osztályzatért tanulunk, de abban mérjük az eredményt.
Fejlesztés
„A 2012-es évünket nyereséggel zárjuk, de nem veszünk ki a cégből, hanem folyamatosan fejlesztünk.“
„Szoktunk szakmai oldalakat olvasni …“
Ön hogy látja? Mi az, ami a saját vállalkozására átvehető a Bónusz Brigád storyból?
Írja meg nekünk!

2 thoughts on “Bónusz Brigád siker-story

 1. Az én szívem ez melengette:)-/mind vállalkozó, mind humán erőforrás gazdálkodóként/-vesszőparipám:

  Az idézet mind munkadói, mind munkavállalói szempontból tanulságos:

  “A csapat az eredményességünk titka. A legtöbb energiát a kollégák kiválasztásába fektetjük, ez kulcsfontosságú.
  Három emberrel kezdtünk, és nagyon lassú ütemben veszünk fel újakat.
  A tanácsadó cégemben volt egy gyakornok, aki juttatás nélkül segített a cég ügyeinek intézésben. Amikor a Bónusz Brigádban sokasodtak a megoldandó feladatok, megkértem, hogy segítsen az ügyek ellátásában. Amikor ezek a dolgok már napi 10 órát tettek ki, akkor azt mondta, hogy esetleg bért is szeretne. Az egyébként esztéta végzettségű kolléga így gyakornokból avanzsált mindenessé, asszisztensé.”

  Meglehetősen kevés vállakozó gondolkodik úgy-még mindig- hogy a munkaerő, az alkamazot az bizony :humán erőforrás:a szó szoros értelmében:10 éve végeztem emberi erőforrás gazdálkodóként, ami akkor relatíve újnak számított:kisvállalkozói körökben azóta sem igen honosodott meg:az ember/alkamazott/munkatárs az bizony erőforrás:nem egy sor a könyvelési kiadások között.

  A másik tanulság a munkavállalói oldalon van:”volt egy gyakornok, aki juttatás nélkül segített “-persze a gazdasági megfontolásokon túl, még igen elenyésző arányban jut eszébe a fiataloknak, hogy juttatások nélkül “segítsen”:fogalmuk sincs gyakran a fiataloknak arról, hogy a csak látszólag “haszontalan időtöltést” hogyan illesszék be a saját elképzeléseikbe.

  • Kedves Anikó!
   Köszönjük az értékes gondolatokat.
   Örömmel venném, ha egy önálló bejegyzésben kifejtenéd picit bővebben, hogy mit javasolsz a vállalkozóknak, mit tudnál hozzátenni a felkészültségükhöz, a sikereikhez.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..