Innovációs képesség

Idei sorozatomban az
Ernst & Young által díjazott tulajdonságokat elemzem
nem csak azoknak, akik „Év Üzletembere” díjra pályáznak,
hanem minden vállalkozónak, aki
abban az irányban szeretne megtenni valamennyi lépést.

 

Ha Ön eltökélte magát, hajlandó az eredmények érdekében beleugrani az ismeretlenbe, hajlandó saját magát rendszeresen megújítani és vállalni a kockázatot, akkor az innovációs képesség tovább fogja növelni az esélyeit a sikerre.
Az innovációs képesség egy összetett készség. Magában foglalja az újítót, az alkotót, a képzelgőt és a jóst is. Mindezeket egy sikeres vállalkozó irányítottan, tervszerűen és módszeresen műveli és állandóan fejleszti is magában.
Képes álmodozni, de keretek között és céltudatosan. Hiszen olyasmit készül létrehozni, ami korábban nem létezett. Az alkotás pedig az elképzeléssel kezdődik, és a megvalósítással fejeződik be.
Képes lázba jönni egy újdonság felfedezésekor, de képes ezért a lázért tervszerűen, kitartóan és keményen dolgozni is. Az, aki már érezte a felfedezés mámorító érzését, valósággal vágyik rá, és ez a vágya ad neki erőt a megvalósítás rögös útján.
Nem csapong az érzelmei között, hanem az érzelmeinek az energiájával hajtja magát – és a vállalkozását – előre a cél felé. Fontosak neki az érzelmei, használja őket. Nem hisztizik, hanem céltudatosan doppingolja magát az érzelmeivel.
Képes megfigyelni a világ változásait, képes meglátni a trendeket, és képes meglovagolni is azokat. Nem jósol, hanem a tudós megfigyelőképességével méri fel a várható változásokat. Pontosan beméri a változások irányát és intenzitását, és a folytatást feltételezve következtet a közeli jövőre.
De nem csak viteti magát a hullámmal, hanem egyszerre rá is erősít egy kicsit. Nem csupán beleérez a jövőbe, hanem egy kicsit alakítja is azt.
(A legfrissebb trendek felismerésében tud segíteni pl. egy ilyen ranglista is: http://hvg.hu/kkv/20121217_Ot_magyar_ceg_a_technologiai_kremben)

4 thoughts on “Innovációs képesség

 1. Tamás,

  Lelkesítő a cikk, köszönöm. Amit jó lenne valahogy megoldani, hogy az innovációt serkentő legyen pl. az oktatás, vagy a “közösségi gondolkodás”. Lehet, hogy én érzem rosszul, de pont ellenkező irányú folyamatok zajlanak ma Magyarországon…így nehezebb megtalálni azokat a területeket, ahol “szabad újítónak, innovátornak lenni”…ilyen pl. az internet….és jó lenne az is, ha az ember életének másik fele nem az egyik felében beépült korlátok lebontásával telne…:-) István

  • István,
   Köszönöm a hozzászólást! Igen, sokan kívánunk hasonlókat.
   Az Ön által felvázolt “nehézségek” megléte az igazi kitörési lehetőség azok számára, akik ki akarnak törni. Mert egy sebeiket nyalogató, földön fekvő mezőnyben igen könnyű előnyt szerezni. Akár még az elsőség megszerzése is csupán gyerekjáték ilyen versenytársakkal szemben.
   Hajrá!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..