Kockázatvállalási hajlandóság

Idei sorozatomban az
Ernst & Young által díjazott tulajdonságokat elemzem
nem csak azoknak, akik „Év Üzletembere” díjra pályáznak,
hanem minden vállalkozónak, aki
abban az irányban szeretne megtenni valamennyi lépést.

 

Az első, hogy képes legyen megszabadulni a meglévő szokásaitól, a második a megújulni tudás képessége.
Most vizsgáljuk meg a kockázatvállalási hajlandóságot!
Ha Ön eltökélte magát, hajlandó az eredmények érdekében beleugrani az ismeretlenbe, hajlandó saját magát rendszeresen megújítani, akkor a következő megmérettetése az lesz, hogy hogy viszonyul a biztoshoz, illetve a bizonytalanhoz.
Mert a változás – amire egyre gyakrabban lesz szükségünk, és egyre mélyebben – mindig tartalmaz ismeretlen elemeket is. Ezekkel pedig bánni kell tudnunk. Kezelnünk kell a felbukkanó lidérceket, nem elszaladnunk előlük. Gyorsan ki kell ismernünk őket, hogy tudjunk velük bánni, és aztán a saját szekerünkbe kell őket befognunk!
Vagyis, ha megvan a módszerünk, hogy a felbukkanó ismeretlenekkel, lidércekkel, mumusokkal módszeresen tudjunk bánni, akkor lecsökkentettük a kockázatunkat!
A vállalkozó kockázatvállalási hajlandósága nem azt jelenti, amit a póker játékos kockázatvállalási hajlandósága. Sokkal inkább hasonlít a bokszoló kockázatkezelési technikájához. A sikeres vállalkozó nem sok kockázatot vállal, mert megvan a módszere a kockázatok minimalizálására. Ugyanúgy edzi magát, mint pl. a bokszoló, hogy az ellenfél ütéseit kezelni tudja. Egyrészt hogy időben el tudjon hajolni az ütés elől, másrészt – ha mégsem sikerülne elhajolnia – állni azt az ütést, harmadrészt megtanulni gyorsan reagálni, hogy kihasználhassa az ütés pillanatát támadásra.
A vállalkozónak tehát nem indokolatlan kockázatokat kell felvállalnia, csupán hajlandónak kell lennie a kockázatokkal szembeszállni, azokat lekezelni a váratlan helyzetekben. Vagyis bátran neki kell vágnia az ismeretlennek, magabiztosan vállalva azokat a kockázatokat, amik még a módszeresen kezelt kockázatok után is megmaradnak.
Sajnos sokan félreértik a vállalkozást. A gyakori félreértések közül az egyik, hogy azt gondolja egy vállalkozó – vagy egy leendő vállalkozó -, hogy:
– Én félek a bizonytalanságtól.
– Én nem tehetem meg, hogy kockáztassak.
– Nekem családom van, őket el kell tartanom.
– Nem tehetem kockára a családom keservesen összegyűjtött pénzecskéjét.
Ez pedig azért félreértés, mert egy jó vállalkozó nem kockáztat. Minden számottevő tényezőt előre fölmér, és annak ismeretében lép.
Mondok egy példát is. A sikeres vállalkozó nem olyan, mint aki rámegy a jégre anélkül, hogy fölkészült volna! A sikeres vállalkozó előbb tanulmányozza a jégen való közlekedés módjait és eszközeit, megtanul a jégen először is megállni – mielőtt elindulna -, beszerzi a szükséges eszközöket (korcsolya, kabát, kesztyű, stb.), felméri a biztonságos visszavonulás lehetőségeit és csak ezek után lép rá a jégre. Ha a jégen még eredményes is akar lenni, akkor még tanárról is gondoskodik magának.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..