Recept a működő weblaphoz

Ha az előző 2 írásom nyomán az a kérdés merült fel Önben, hogy hogyan és mennyiből lehet kihozni egy működő weboldalt, akkor most megpróbálok Önnek némi támpontot adni.

Azért csak támpontot, mert fogalmam sincs, hol tart jelenleg, mit tud a témában és milyen weboldala van.

De ha nem az alábbiak szerint járt el, akkor van javítani való a weblapján.

 1. Először el kell döntenie és le kell írnia, hogy mit vár el a weboldaltól. Enélkül minden egyéb értelmezhetetlen. (Remélem, hogy minden egyéb munkatársra vonatkozóan is le van írva, hogy mit vár el tőlük; ez alapján dönti el hónapról-hónapra, hogy teljesítették-e a közös megállapodásukat, és hogy Önnek is teljesítenie kell-e. [vagyis fizetni-e kell-e]) Mert a weboldal is ugyanolyan munkatárs, mint a takarító, vagy a könyvelő.
 2. Fel kell szednie az alap szintű ismereteket a weblappal, a webes kommunikációval kapcsolatban. Nyilván egyetért velem abban, hogy ha nem ért alap szinten a csempézéshez és a csempékhez, akkor ne bízzon meg egyetlen burkolót sem, mert garantált a csalódás. Ugyanígy alap szinten értenie kell a weblaphoz – és annak a feladatához -, mielőtt megbíz egy “szakembert”. Nagyjából akkor várható megelégedettség, ha Ön saját maga kezd neki a feladatnak, és amikor már látja, hogy melyik részét tudja saját maga megcsinálni, és melyik részét érdemes szakemberre bíznia, akkor kell keresni szakembert. Ekkor már nem fogják Önt “megvezetni” azok, akik nem szakemberek ugyan, de annak hiszik magukat.
 3. Ezek után a következő költségekre számíthat:
  1. domén név – 2-5 eft/év
  2. tárhely – 5-10 eft/év
  3. a weblap költségei két alap esetben:
   1. ha Ön weblap fejlesztő, és a weblapjától azt is elvárja, hogy az Ön zseniális weblap fejlesztői képességeit is megmutassa, akkor -> várhatóan 0 ft az előállítás költsége
   2. ha Ön nem weblap fejlesztő, akkor Önnek tökéletesen megfelelnek a WordPress által kínált lehetőségek. Ennek költsége pedig 50 eft + 5-10 eft/hó

Összesen tehát nagyságrendileg az első évben 150 eft-ot kell áldoznia a web lapjára.

Helyesbítek! Annak lehetnek komolyabb költségei, hogy Ön “fölszedi” az alap ismereteket. Ha elmegy egy-két OMA tanfolyamra, annak is lehet nagyjából 150 eft költsége.

Túlzás nélkül állítom tehát, hogy – a fentiekből érthető módon – ezzel a recepttel lényegesen eredményesebb weblapot tud üzemeltetni és lényegesen olcsóbban.

2 thoughts on “Recept a működő weblaphoz

 1. Tisztelt Tamás!

  Alternatív megoldás lehet a webáruház bérlése. A hiperdrágától a közepes minőségűig bármit meg lehet vásárolni. Ennek nagy előnye, hogy egy kész, folyamatosan frissülő áruházat kapunk, hátránya, hogy tucat bolt.

  Nekem jelen pillanatban a legszimpatikusabbnak a Startüzlet bérelhető megoldása tűnik: http://startuzlet.hu/?utm=eletizesito.hu

  Emelett még tapasztalatom, hogy a vállalkozók olyan ingyenes lehetőségek tudatábn sincsenek, mint az ingyenes bankkártyás fizetés lehetősége, pedig ma már ez is teljesen alap dolognak számít: https://www.barion.com/Registration?r=060130085

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük