Mi a “siker”?

Idei sorozatomban az
Ernst & Young által díjazott tulajdonságokat elemzem
nem csak azoknak, akik „Év Üzletembere” díjra pályáznak,
hanem minden vállalkozónak, aki
abban az irányban szeretne megtenni valamennyi lépést.

 

Az a tapasztalatom, hogy vannak, akik ellenszenves, csöpögő, giccses, amerikai, halivúdi dolognak tartják a sikert.
Vannak, akik a mások sikerét tartják sikernek, és vannak, akik a saját céljuk elérését tartják sikernek.
A meszotar.hu azt mondja a “siker”-ről:
“Régen azt jelentette: “ragadós, tapadós”. “Történék egyszer, hogy az ura egy nagy sikeres sárba dőlne, mint lovastól” (Pázmány). A “sikér”szó származéka, amely agyagot, tapadós anyagot jelentett (ma gabona magvak fehérjeanyagát nevezik így). A “sikeres”jelentése így alakult: “megtapadó”, “hatékony”, “eredményes”: ezen a ponton vonódott el belőle, most már önálló és eltérő jelentéssel, a siker szó.”
A wikiszotar.hu pedig ezt:
“siker (főnév)
1. Kedvező végeredmény, olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, és arra tudatosan törekedtünk, szándékunk irányult rá.
A siker még várat magára. A siker kulcsa a kemény munka, és a jó szaktudás.
2. Nagy népszerűséget elért személy vagy dolog. Fontos jellemzője, hogy sokak figyelme irányul rá, és így nagy az ismertsége.
Az esti sorozat továbbra is nagy siker volt, hárommillióan nézték. A világbajnokság közvetítése egyértelmű siker a csatornának, mert milliókat kötött a képernyőhöz. A fellépő művész már a színpadra lépésével maga volt a sikert.„
Önhöz melyik megfogalmazás áll közelebb?
Ez egyáltalán nem filozófiai kérdés ám.
Ha ugyanis Önnek negatív véleménye van a sikerről, ha Önben negatív érzéseket vált ki a siker, ahányszor csak találkozik vele, akkor Önt a tudattalanja meg fogja akadályozni abban, hogy megélhesse a sikert. Mert mindannyian a saját tudattalanunk rabszolgái vagyunk. Ha elfogadja ezt, ha nem.
Ha Ön a sikert mások sikerével azonosítja – pl. egy filmszínész, vagy egy zenész sikerével -, akkor meg még tudatosan is elzárja magát a saját sikerétől. Mert Ön nem filmszínész és nem is zenész. Így még a tudatában is „más ingének“ tartja a sikert, amit nem húz magára.
És ha Ön nem is akar sikeres lenni? Mert Ön „csak“ a vállalkozását akarja … tenni?
Sajnos nem tudom, mit gondolt a … helyére, de bármi legyen is az, azt Ön el akarja érni.
Jól mondom?
Ha el akarja érni, akkor az Önnek a célja. Sikernek pedig pont azt nevezzük, ha Ön eléri azt, amit saját maga kitűzött. Pont az a siker, ha Önnek sikerül az, amit a … helyére gondolt.
Sikeres pedig akkor lesz, ha egyre több célt ér el. Már az elsőnél is meg kell magát dícsérnie, de ha már többet is elért, ha már rutinosan tűzi ki és éri el egyik célját a másik után, akkor Ön sikeres lesz. Ne tartsa ezt szégyellni valónak! Legyen rá büszke! Dícsérje meg saját megát!
Ha Ön idáig eljut, örülni fog mások sikerének, mert látni fogja, hogy az nem az Ön kudarcát jelenti, és mert át fogja érezni a teljesítményt a mások sikere mögött.
Sőt. Később megérzi majd annak az ízét is, hogy micsoda élmény másokat hozzásegíteni a sikerhez! Ez még fokozza a siker élmény nagyságát.
Ön mit tekint sikernek? Ön milyen sikerre vágyik?

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..